Home

Woonzorgcentrum Grootenbosch

Woonzorgcentrum

Woonzorgcentrum Grootenbosch biedt residentiële opvang met continue zorggarantie.

Het woonzorgcentrum richt zich naar senioren met een matige tot zware zorggraad die niet langer in hun eigen thuismilieu kunnen verblijven.

Naast de omkadering voor bewoners met fysieke beperkingen is er ook specifieke aandacht voor personen met dementie of aanverwante ziektebeelden.

Bewoners betalen een vaste dagprijs in het woonzorgcentrum.

De overheid voorziet in een maandelijkse premie voor bewoners van een woonzorgcentrum via de Vlaamse zorgverzekering. 

Vraaggestuurde totaalzorg

In het woonzorgcentrum kunnen 88 senioren wonen. Een deskundig multidisciplinair team bestaande uit zorgkundigen, verpleegkundigen en paramedici staan dag en nacht paraat. Aangevuld met medewerkers in logistieke dienst, onderhoud en keuken wordt totaalzorg geboden voor de bewoners. Het doel is het verblijf zo aangenaam mogelijk maken.

Deze zorg vertrekt  vanuit de behoeften en voorkeuren van de individuele bewoner. Woonzorgcentrum Grootenbosch kan beroep doen op een aantal interne deskundigen en waar nodig wordt samengewerkt met externe diensten.  Er is ook een palliatief supportteam en een deskundige inzake palliatieve zorg actief. 

 

De infrastructuur

Het woonzorgcentrum bestaat uit een recent (2013) gebouwd complex dat huiselijkheid en functionaliteit combineert. De kamers in het woonzorgcentrum zijn standaard bemeubeld met een elektrisch verzorgingsbed en een aangepaste zetel. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer met lavabo, inloopdouche en toilet. Om optimale toegankelijkheid te creëren bij zorgmomenten kan deze badkamer ontsloten worden middels een schijfwand. Er is bergruimte voorzien in een vast kastgeheel waarin tevens een koelkastje en kluisje voor waardevolle eigendommen geïntegreerd zitten. Om het persoonlijk karakter van de kamer te accentueren kan de bewoner eigen meubeltjes meebregen voor verdere aankleding.

Alle kamers zijn éénpersoonskamers. In beperkte mate zijn er kamers beschikbaar die ook door een echtpaar kunnen bewoond worden.

Bewoners kunnen vrij gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes in het woonzorgcentrum : leefruimtes en zithoeken op de afdeling, centrale badkamers met aangepaste douches of baden, stille ruimte, cafetaria en polyvalente ruimte en de tuin.

Elke kamer is voorzien van een draadloos oproepsysteem om het verzorgend personeel te contacteren en een aansluiting voor digitale televisie en draadloos internet via WIFI (inbegrepen in dagprijs). Het woonzorgcentrum beschikt over aangepast verzorgingsmateriaal zoals tilliften, wisseldrukmatrassen en douchestoelen.

 

De begeleiding en ontspanning

De medewerkers van het woonzorgcentrum zorgen voor een persoonlijke begeleiding doorheen de ganse verblijfsperiode in het woonzorgcentrum. Het overleg met en de betrokkenheid van familie of belangrijke derden speelt  een voorname rol.

De bewoner kiest zijn eigen huisarts voor de medische begeleiding. Een team van ergotherapeuten, kinesisten en animatoren zorgen voor een aangepast programma zowel individueel als in groep. Bewoners kunnen vrij kiezen om deel te nemen aan dit activiteitenaanbod. De gezellige cafetaria is 7 dagen per week toegankelijk voor bewoners en hun bezoekers. Voor de ondersteuning van  al deze activiteiten doet wzc Grootenbosch ook beroep op een gemotiveerde ploeg vrijwilligers. Er is ook een kapsalon aanwezig in het woonzorgcentrum. Het staat de bewoners vrij om op elk moment van de dag bezoek te ontvangen.

 

De maaltijden

Alle hoofdmaaltijden worden door het woonzorgcentrum voorzien. Indien nodig kan aangepaste voeding voorzien worden. Een specifiek dieet op medisch voorschrift behoort eveneens tot de mogelijkheden. De hoofdmaaltijden worden geserveerd in de centrale leefruimtes van de afdelingen volgens het systeem 'meals-on-weels'. Dit laatste laat toe dat de bewoner op het moment van de maaltijd kan kiezen uit het aanbod van de dag en ook zelf de portie kan bepalen. Er is een variërend weekmenu met dagelijkse keuzemogelijkheden. Maandelijks wordt er een feestmenu georganiseerd waarbij de bewoners de kans geboden wordt om in een aangename sfeer te tafelen in de cafetaria.